zoek de website het web
zoek in website van OPA
vastenrecepten | Orthodoxe Kerk

Het Oude Geloof

WARME GROETEN

Lieve mede- ouders,
 
Het valt niet mee om in deze Lichte Tijd steeds weer maaltijden te bedenken waarvan onze kinderen ook genieten.
Daarom hier een recept voor de Boterweek.
Ik hoop dat het je wat extra tijd geeft om te bidden.
Met dank aan Marjan Dorresteijn.
 
Warme groeten van Nina.

P.S.  Ook imperfect vasten zegent je gezin!
We doen wat we kunnen.

MARJANS SUPERSPINAZIETAART

MARJANS SUPERSPINAZIETAART

hoofdgerecht voor 4 personen
bijgerecht voor 5 à 6
koud is hij ook erg lekker

 
-
          spinazie (pakje van 450/500 gr, uit de diepvries)
-
          bakje champignons (250 gr is zo’n bakje geloof ik)
-
          1 ui
-
          5 eieren
-
          klein kuipje crème fraîche
-
          pakje bladerdeeg (uit de diepvries)
-
          flinke plak feta (ong. 200 gr)
-
          peper/zout
-
          olijfolie om je springvorm mee in te vetten
 
1.
       Bladerdeeg en spinazie laten ontdooien.
Oven voorverwarmen op ong. 200 graden.
2.
       Springvorm invetten.
Maak van de bladerdeeg een bodem.
Beetje de plakjes elkaar laten overlappen, goed aandrukken, anders gaat ‘ie lekken.
3.
       Snijd de ui in ringen, de feta in kleine blokjes en de champignons in plakjes.
Doe alles, samen met de spinazie, in een bak. Goed husselen.
4.
       Doe de eieren, de crème fraîche en wat peper en zout in een mixkom.
Goed mixen op een hoge stand, totdat het mengsel wat luchtiger is.
Meng het mengsel even snel door de groenten en gooi het hele prutje in de springvorm.
Vouw de bladerdeeg randjes wat naar binnen, zodat ze niet uitsteken en verbranden.
Doe de taart zo snel mogelijk in de oven, zodat het ei nog goed luchtig is voordat het de over in gaat.
5.
       Bak de taart ong. 45 minuten.
Controleer af en toe even of hij al droog is aan de binnenkant (met een satéprikker, mes, vork o.i.d.).

Als ‘ie droog is, is ‘ie goeeeed!

MARJANS SUPERPOMPOENSOEP

MARJANS SUPERPOMPOENSOEP   Veganistisch en zonder olie   -          1 pompoen
-
          bouillonblokje (zijn er ook in vegetarische/veganistische varianten)
-
          blik kokosmelk
-
          bosje munt
-
          gembersiroop (Conimex)
-
          bout en zwarte peper (je kunt evt. de zwarte peper vervangen door een verse rode peper)
-
          een handje cashewnoten

  1.
       Hak de pompoen in blokjes. Dit kan gewoon met schil en al, dat scheelt een hoop werk.
2.
       Kook de pompoen in een laagje water (net zoals je met aardappelen doet) met een bouillonblokje, tot de blokjes makkelijk door te prikken zijn.
3.
       Als de pompoen gaar is (je hoeft niet af te gieten), gooi je er de kokosmelk bij en pureer je het geheel met een staafmixer tot een dikke soep. Als de soep te dik is, verdun je hem met bouillon.
4.
       Hak de blaadjes munt fijn en voeg ze toe aan de soep. Gooi er een scheut gembersiroop bij. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.
5.
       Laat de soep nog even doorpruttelen, om de smaken goed te laten mengen. Goed blijven roeren.
6.
       Hak intussen de cashewnoten in grove stukken. Als de soep klaar is, strooi je de stukjes cashewnoten eroverheen. Direct serveren, bij voorkeur met brood.
  Alsjeblieft! Kus, M

GRIEKSE LINZEN

Gebruik groen- bruine linzen, en kies je favoriete kruiden om ze op smaak te brengen. Rozemarijn, oregano ….wat je wilt.

Bereidingstijd: 45 minuten.

Ingredienten:
  • 2 koppen bruine linzen
  • zeezout
  • 8 kopjes water
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 1 kopje zilvervliesrijst
  • 1 winterpeen, geraspt
  • 1 grote ui, fijn gehakt.
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt.
  • 1blikje tomatenpasta, meng met een beetje water.
  • (verse) kruiden
  • kwart theelepel verse zwarte peper
Koken:
Kook de linzen tot 15 minuten vóór ze gaar zijn in het water met het bouillonblokje. Doe de rijst er bij. Laat 10 minuten koken, voeg dan de rest van de ingredienten toe. Laat het doorkoken tot het vocht dik als een saus is. Neem dan je pan van het vuur, en laat 10 minuten staan, afgedekt met een theedoek. Meer dan genoeg voor 4 personen. Kali Orexi!

CHANA MASALA

Dit is een gerecht uit India.
Het is goedkoop en eenvoudig.
Ook in India zijn Orthodoxe kerken, en ik vind het leuk te bedenken dat we samen met onze broeders en zusters in India vasten, en misschien vanavond wel hetzelfde eten!

Dit heb je nodig:

1 middelgrote ui, fijngehakt
1 teen knoflook, geraspt
1 eetlepel currypoeder
1 eetlepel tomatenpasta
1 blik kikkererwten, afgegoten: bewaar 3 eetlepels vocht
halve eetlepel citroensap
halve theelepel zout
verse zwarte peper
eventueel een eetlepel margarine


Bereiding: Bak de uien lichtbruin. Daarna draai je je gas omlaag.
Voeg de knoflook en de tomatenpasta toe. Laat twee minuten zacht koken.
Dan kunnen de kikkererwten, het vocht, citroensap, zout en de zwarte peper er bij. Kook zachtjes ongeveer 5 minuten, en roer zo nu en dan.
Als je daarvoor kiest, kun je nu de margarine er doorheen smelten.
Laat het gerecht goed heet worden, en serveer het over rijst.

VASTENLASAGNA

Dit gerecht is goed van te voren te maken.
Ideaal als je moe uit de kerk komt ‘s avonds:
even in de oven opwarmen en klaar!

Ingrediënten:

1 aubergine
3 grote aardappelen
1 grote ui
2 grote tomaten
2 eetlepels margarine
sojagehakt(hoeft niet)
knoflook
oregano
basilicum
verse peterselie
venkel
blikje gehakte tomaten
verse spinazie
sojakaas

Snijd de aubergine en de aardappelen in plakken. Bak ze 15 minuten in een hete oven, tot ze zacht zijn. Gebruik hiervoor bakpapier.
Bak de uien aan in de margarine, en voeg alle kruiden, de knoflook naar smaak en de blokjes tomaat met sap toe.
Dit is je saus.
Vet een ovenschaal in met margarine, en beleg de bodem met tomaat. Leg er laagjes aardappel, saus, spinazie , tomaat en aubergine om en om in. Bovenop de sojakaas.
Zet de schaal in de oven, en bak 40 minuten op 180 graden.

FALAFEL

Falafel

Nodig voor 8 falafel- balletjes:

Kant en klare pitta- broodjes, of tortillas, of shoarma broodjes, of , nou, je snapt het….
2 uien

1 teen knoflook
koriander (poeder, vers, maak het je makkelijk)
lepel margarine
blik kikkererwten
zout
peper
2 eetlepels bloem

Koken:
Verwarm je oven op 200 graden.
Laat de kikkererwten uitlekken.
Pel de uien en de knoflook.
Doe alle ingrediënten, behalve je broodjes natuurlijk, in de keukenmachine.
Hak fijn.
Maak van de massa “gehaktballetjes”.
Leg ze in een platte ovenschaal, en bak ze tot ze bruin zijn.
Je kunt ook de grill gebruiken. Dan ongeveer 5 minuten per kant.
Wikkel de falafel in een tortilla, of stop in je broodje.
Serveer met salade.
Extra: Als olie geoorloofd is, kun je de falafel daarin bakken of frituren.

Fasolatha (Bonensoep)

Ingrediënten:
300 gr. witte bonen (1 nacht geweekt)
2,5 l. water
3 fijngehakte uien
1 grote fijngehakte winterwortel
1,5 el. fijngehakte peterselie
1 el. tijm
2 el. fijngehakte selderij
2 el. tomatenpuree
zout en peper naar smaak

Bereiding:
Was de bonen, giet ze af en doe ze in een grote pan.
Zet ze onder water en laat ze 2 min. koken.
Giet al het water af en doe er eenzelfde hoeveelheid schoon water bij.
Breng het aan de kook, voeg alle groente en kruiden toe.
Laat dit ongeveer 1,5 uur sudderen tot de bonen gaar zijn.
Dien de soep op evt. gegarneerd met peterselie.

Faki me domates (Linzensoep met tomaten)

Ingrediënten:
450 gr linzen
2,5 l water
2 gesneden uien
2-3 gesneden wortelen
2-3 selderijstengels
2 tenen knoflook uit de knijper
400 gr. gesneden tomaten ( of blik gepelde tomaten)
1 laurierblad
1el oregano
1 kruidenbouillonblokje
peper en zout naar smaak
(balsamico/wijn)azijn

Bereiding:
Was de linzen en laat ze in ruim water 4 minuten koken.
Giet ze af en voeg 2,5 liter water toe met het kruidenbouillonblokje, de groenten en kruiden (behalve het zout) en de tomatenpuree en laat het 45 min. sudderen.
Voeg tenslotte het zout toe en naar smaak de azijn.
Voor een gebonden soep kan evt. de helft van de soep worden gepureerd met een staafmixer.

Spaghetti met garnalen in tomatensaus

Niet geschikt is voor de strengste vastendagen

Ingrediënten:
500 gr. spaghetti
1kg. fijngesneden tomaten (of 2 blikjes gepelde tomaten)
2 fijngehakte uien
1 teen knoflook uit de knijper
2 el. olijfolie
1 el. peterselie
200-300gr. kleine garnaaltjes
zout en peper naar smaak

Bereiding:
Kook de spaghettie met een beetje zout in ruim water beetgaar en giet ze af.
Bak onder tussen de uien en knoflook in de olie zachtjes glazig.
Voeg de tomaten en peterselie toe. Laat ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg als het vocht teveel verdampt is, een beetje water toe.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Laat de laatste 3-5 minuten de garnaaltjes zachtjes meesudderen.
Spaghetti op bord scheppen met de tomaten-garnalensaus erop serveren.

Lekker met een groene (rucola)salade.